News

18 décembre 2014

TenCate beschermende weefsels geselecteerd door veiligheidsregio Twente

TenCate Protective Fabrics in Nijverdal heeft een order ontvangen voor de levering van geavanceerde beschermende weefsels voor de brandweerkleding van de korpsen in veiligheidsregio Twente. De brandweerkleding wordt geconfectioneerd door TenCate partner LHD Group uit Duitsland. De order betreft 1.028 brandweeruniformen, die elk als geïntegreerd systeem zijn samengesteld uit meerdere beschermende lagen. De eerste brandweeruniformen worden geleverd vanaf maart 2015. Financiële details worden niet bekend gemaakt. 

Veiligheidsregio Twente beoordeelde in eerste aanleg vijf concurrerende aanbiedingen op technische aspecten. Vervolgens werden uitvoerige draagtesten gehouden, waarbij het uniform van de Duitse LHD Group op basis van het TenCate Millenia™ weefsel als beste door de dragers werd beoordeeld. Hiermee schaart veiligheidsregio Twente zich in een keur aan internationale brandweerkorpsen die hebben gekozen voor comfortabele brandweerkleding op basis van de geavanceerde beschermende materialen van TenCate, in Nederland onder meer de korpsen van Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland. 

Ervaring in de praktijk 
Karin Klein Hesselink, end-use marketmanager van TenCate Protective Fabrics licht toe: ‘Wij zijn verheugd dat onze hightech materialen nu ook door veiligheidsregio Twente als beste zijn getest en geselecteerd voor hun nieuwe brandweeruniformen. De positieve eigenschappen die de brandweerlieden persoonlijk hebben ervaren tijdens de praktijktesten zijn een directe afspiegeling van de resultaten die naar voren komen op ons laboratorium en bij onafhankelijke testinstituten. Praktijktesten zijn een essentieel onderdeel binnen het gehele aanbestedingstraject. De brandweerlieden moeten zelf kunnen ervaren hoe comfortabel en functioneel hun professionele uitrusting is. Op grond daarvan moeten zij het vertrouwen hebben dat het brandweeruniform hen optimale bescherming en ondersteuning biedt tijdens hun risicovolle werkzaamheden.’ 

Optimale bescherming en inzet 
Het geavanceerde TenCate Millenia™ weefsel is het sterkste en lichtste weefsel dat wereldwijd beschikbaar is voor het verlangde beschermingsniveau. Dit komt onder meer door het gebruik en de veredeling van een enorm sterke vezel, die – ter vergelijking – tien keer sterker is dan staaldraad. Zelfs na blootstelling aan intense hitte en vlammen blijft het TenCate Millenia™ weefsel sterk en soepel, dit in tegenstelling tot traditionele weefsels voor klassieke brandweerpakken. 

De thermische binnenvoering van de brandweeruniformen – op basis van TenCate CQ703 – zorgt voor uitstekende vochtregulering en blijft glad en soepel waardoor het uniform als enorm comfortabel wordt ervaren en perfecte bewegingsvrijheid biedt. TenCate levert tevens de materialen voor de verstevigde knie- en elleboogstukken. 

Door het gebruik van de innovatieve materialen van TenCate is het brandweeruniform van de brandweerkorpsen in veiligheidsregio Twente nu licht en ademend. Hierdoor hebben brandweerlieden een verminderd risico op hittestress, zijn langer in staat door te werken en hebben een kortere fysieke hersteltijd. 


TenCate Protective Fabrics 
Nijverdal, donderdag 18 december 2014
Download: Press release - TenCate Millenia for Twente - NL
TenCate Protective Fabrics - Industrial Safety