Aanpassing Hydro-Tec finish

Durable

Bescherming tegen chemicaliën conform EN 13034, type 6: veiligheid of schijnveiligheid?

Kleding die goede bescherming biedt tegen chemicaliën is een belangrijk vereiste bij vele industriële toepassingen. Niet alleen in de chemische en petrochemische industrie is deze bescherming nodig, maar bijvoorbeeld ook in de energiesector. 

Er zijn talloze verschillende soorten chemicaliën in diverse concentraties en een drietal verschijningsvormen: gas, poeder en vloeibaar. Dat is meteen de reden dat er verschillende typen chemicaliënkleding bestaan. Die hebben elk hun eigen normen en eisen: 

Classification of chemical clothing:

 • Type 1 Gasdichte chemisch beschermende kleding
 • Type 2 Niet gasdichte chemisch beschermende kleding
 • Type 3 Vloeistofdichte chemisch beschermende kleding
 • Type 4 Sproeidichte/neveldichte chemisch beschermende kleding
 • Type 5 Chemisch beschermende kleding tegen vaste deeltjes
 • Type 6 Beperkte spatdichte chemisch beschermende kleding

Naast het gebruik van de diverse dichte chemiepakken, zijn veel kledingstukken uitgerust met een FluorCarbon finish en voldoen daarmee aan de norm EN 13034, type 6: 2005 + A1: 2009. Hoewel de norm duidelijk beschrijft in welke mate deze kleding beschermt, bestaan er nogal wat misverstanden hierover. Wij willen u graag duidelijkheid bieden over de Europese norm, de beschermingsgraad die men mag verwachten en de oplossingen in materialen.

 • Beschermingsgraad EN 13034, type 6Beschermingsgraad EN 13034, type 6

  Liquid chemical splashes

  Beschermingsgraad EN 13034, type 6
   
  De beschermingsgraad conform EN 13034, type 6: 2005 + A1: 2009 beschrijft de minimale eisen voor beperkt spatdichte chemisch beschermende kleding. Deze kleding is geschikt wanneer risico bestaat op potentiële blootstelling aan een lichte spray, vloeibare aerosolen of een kleine hoeveelheid spatten chemicaliën. 

  Testmethode EN13034, type 6  
  Naast diverse duurzaamheid testen, zoals trek- en scheursterkte op zowel weefsel als naden, wordt natuurlijk de chemicaliënweerstand aan een test onderworpen. Dit gebeurt door de beoordeling van de afstotendheid en de penetratiegraad. Deze testen worden standaard uitgevoerd met vier verschillende chemicaliën:  

  • Zwavelzuur  (H2SO4 30%)
  • Natronloog (NAOH 10%)
  • Butanol 
  • Oxyleen


  Met een Gutter Test (testmethode volgens EN 368, vervangen door EN ISO 6530) worden deze chemicaliën onder een hoek over het testmateriaal gegoten en wordt door middel van gewichtsbepaling de afstotingsgraad en penetratiegraad bepaald. De norm kent voor beide zaken 3 klassen:

  Klasse

  Penetratie

  Afstoting

  1

  < 10%

  > 80%

  2

  < 5%

  > 90%

  3

  < 1%

  > 95%

 • Veiligheid of schijnveiligheid?Veiligheid of schijnveiligheid?

  End user TenCate Tecasafe® Plus

  Belangrijk is dat slechts één van de vier vloeibare chemicaliën voor afstoting aan klasse 3 moet voldoen om aan de norm te voldoen. Voor penetratie moet slechts één van de vier klasse 2 behalen. De prestaties van de overige drie chemicaliën zijn dan niet van belang voor het wel of niet behalen van de norm EN 13034.

  Voorbeeld:
  Weefsels xxx is getest conform EN 13034, type 6: 2005 + A1: 2009 en het resultaat is als volgt:

  H2SO4 NaOH O-xylene Butan-1-ol
  Penetratie < 10% < 5% < 10% < 10%
  Afstoting > 80% > 95% > 80% > 80%

  Dit weefsel kan gecertificeerd worden conform EN 13034, type 6: 2005 + A1: 2009, maar biedt onvoldoende bescherming indien een medewerker werkt met Zwavelzuur, Oxelene en Butanol chemicaliën.
  Naast het feit dat kleding getest volgens deze norm enkel geschikt is bij een laag risico op beperkte spatten en de criteria om de norm te halen niet erg hoog zijn, dekken de vier geselecteerde chemicaliën natuurlijk niet de lading voor alle in de wereld gebruikte chemicaliën en concentraties. Het is daarom altijd aan te bevelen om bij de eindgebruiker zelf de chemicaliën te testen die het bedrijf op de locatie gebruikt. Dit kan natuurlijk via de guttertestmethode, maar ook door een praktische test op de locatie zelf. Kleding-  en weefselleveranciers kunnen hierbij van dienst zijn. Zo komt men niet voor verrassingen te staan bij de inzet van de kleding.
 • Reapplicatie finishReapplicatie finish
  Industrial washable
  Beschermende kleding die beperkt spatdicht is, wordt vaak vervaardigd uit weefsels met een afstotende FluorCarbon finish. Deze finishes zijn er in diverse varianten en hebben elk hun specifieke eigenschappen. Momenteel hebben veel van deze finishes een beperkte levensduur. Per wasbeurt vermindert de werking en na gemiddeld vier tot vijf wasbeurten is de werking niet meer voldoende actief. Omdat dit in de praktijk te weinig is, kan deze afstotende werking in de industriële wasserij gereactiveerd worden (ook wel reapplicatie genoemd). Hierdoor blijft het afstotende en het beschermende karakter van het finish behouden. Alleen een gespecialiseerde industriële wasserij kan deze reapplicatie uitvoeren. Het thuis wassen van dergelijke beschermende kleding is daarom sterk af te raden.
 • RisicoanalyseRisicoanalyse
  End user TenCate Tecasafe® Plus

  Uit de risicoanalyse moet blijken hoe groot de kans is op chemicaliënspatten en hoe vaak dit risico voorkomt. Bij een grote kans en frequentie zal eerder voor een weefsel uit chemisch bestendige vezels gekozen worden. Is de kans kleiner of zijn de chemicaliën minder agressief, dan kan de gebruiker uitstekend kiezen voor een weefsel met meer katoen. Belangrijk is altijd dat de afstotende FluorCarbon finish gewaarborgd blijft.
TenCate Protective Fabrics - Industrial Safety