News

16 December 2015

Brandweer Brabant-Zuidoost krijgt nieuwe bluskleding met TenCate materialen

TenCate Protective Fabrics heeft een order ontvangen van de Sioen Apparel divisie in België voor het premium TenCate Millenia™ systeem. Dit geïntegreerde systeem voor persoonlijke bescherming bestaat uit drie beschermende weefsels. Het wordt toegepast in de circa 1.100 nieuwe uitrukpakken voor de brandweerlieden in de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. De overeenkomst hiervoor is vandaag getekend.


Alle brandweerkorpsen in de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost – waartoe ook de stad Eindhoven behoort – krijgen nu hetzelfde brandweeruniform. Om tot één beschermende oplossing te komen is in de aanbesteding aandachtig gekeken naar functionaliteiten als ergonomie, comfort, persoonlijke bescherming en duurzaamheid. Het uniform van Sioen, op basis van TenCate Millenia™ weefsel, werd als beste beoordeeld.


Hittestuwing 

Brandweerlieden hebben te maken met verschillende risico’s. Een daarvan is hittestuwing als gevolg van warmteopbouw in het pak bij een brandinterventie. Karin Klein Hesselink, end-use marketmanager van TenCate Protective Fabrics licht toe: ‘Warmteregulering in het pak is enorm belangrijk. Het lichaam mag niet oververhit raken en de kleding moet lichaamswarmte en transparatievocht adequaat afstaan. Ons TenCate Millenia™ systeem is de beste oplossing gebleken. Dit systeem is licht van gewicht, sterk, slijtvast en kent een goede vocht- en hitteregulatie’. De gepatenteerde 3D-structuur in de thermische lagen zorgt voor effectieve warmtespreiding en leidt de warmte sneller weg.

In het kader van arbeidshygiëne zullen de uniformen geregeld worden gewassen. Door de unieke samenstelling van het buitenweefsel blijft het materiaal ook na veelvuldig wassen duurzaam. Het materiaal is echter niet te verven. Daardoor heeft het bluspak per definitie een lichte kleur, met als bijkomend voordeel dat eventueel vuil en roet beter zichtbaar zijn. Zo is beter in te schatten wanneer het pak aan een wasbeurt toe is.

Met het nieuwe pak schaart de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zich in een keur aan internationale brandweerkorpsen die hebben gekozen voor comfortabele brandweer-kleding op basis van de geavanceerde beschermende materialen van TenCate. In Nederland zijn dat onder meer de korpsen van de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Twente, IJsselland, Noord-Oost Gelderland en Zaanstreek-Waterland.

Download: Brandweer Brabant-Zuidoost krijgt nieuwe bluskleding met TenCate materialen
TenCate Protective Fabrics - Industrial Safety