News

8 April 2014

TenCate Tecasafe® Plus voor kleding medewerkers Borealis

Bel-Confect heeft opdracht gekregen voor de ontwikkeling en levering van kleding voor medewerkers van Borealis in België op basis van TenCate Tecasafe® Plus - XL 9300. Het gaat om circa 5.000 kledingstukken voor ongeveer 700 medewerkers van de drie vestigingen van Borealis in dit land. De order is in 2013 verworven en heeft een looptijd van vijf jaar.

Borealis is producent van onder andere buizen voor het transport van water, gas, chemicaliën en olie, kabelisolatie, kunststof voor dashboards, deurbekleding, bumpers en ventilatie. Ook worden kunststof verpakkingen vervaardigd voor medische producten, voedsel, flessen, kratten, dozen, rekken en pallets.

Voor Borealis is het de eerste keer dat men genormeerde en vlamwerende kledij inzet, weet Christ Segers, zaakvoerder van Bel-Confect. Tot voor kort beschikte het personeel over eenvoudige katoenen kleding die nauwelijks bescherming op de werkplek bood. De medewerkers stonden aanvankelijk terughoudend tegenover nieuwe kleding. Men vreesde te moeten inboeten aan draagcomfort. De nieuwe kleding moest dus niet alleen voldoen aan alle aspecten van veiligheid in relatie tot de mogelijke bedrijfsrisico’s. In de tender stonden ook comfort en duurzaamheid hoog op het verlanglijstje.

Wastesten en draagproeven
Er werd uitgebreid en met verschillende vlamwerende weefsels getest. Ook vond een draagproef plaats in de productie. Uit industrieel wastesten door wasserij CWS-Boco moest blijken of de kleding zich goed hield qua krimp en kleurechtheid. TenCate Tecasafe® Plus kwam bij de resultaten als beste uit de bus. Waar kleding op basis van andere materialen na een aantal keren industrieel wassen al snel versleten en rommelig oogde, behield het weefsel van TenCate zijn comfort en uiterlijk volledig. Het bleek bovendien prijstechnisch de beste aanschaf. Vanwege de zichtbaarheid op de locatie waren er ook eisen aan de kleur; een deel van de kleding moest in een hogezichtbaarheidskleur geel zijn uitgevoerd. ‘TenCate Tecasafe® Plus paste daar perfect in.’

Ruim palet
Voor Bel-Confect, een in Dottignies (Dottenijs, België) gevestigde confectionair, was TenCate al geen onbekende. ‘We werken regelmatig samen’, vervolgt Christ Segers. ‘We maken gretig gebruik van het ruime palet TenCate materialen voor toepassingen in onder meer de logistieke sector, transport, de bouw, metaal-, petrochemische en nutsbedrijven.’ CWS-Boco gaat de kleding van Borealis België in haar industriële wasserij wassen. De levering van dezelfde kleding aan Borealis Nederland, een kleine productievestiging, verkeert momenteel in de opstartfase.
De levering geschiedt door een klant van Bel-Confect, ‘aangezien onze strategie erin bestaat om in Nederland te werken met een dealernetwerk’.

TenCate Tecasafe® Plus XL 9300 biedt niet-uitwasbare multirisicobescherming, kleurechtheid, draagcomfort, een hoge scheur- en treksterkte en uitstekende bescherming tegen flashover (vlamoverslag) en vlambogen. ‘TenCate Protective Fabrics heeft de inherent vlamwerende TenCate Tecasafe® Plus weefsels grondig getest’, vertelt end-use market manager Karin Klein Hesselink. ‘In tegenstelling tot andere beschermende weefsels blijven TenCate Tecasafe® Plus weefsels buitengewoon sterk en kleurvast, ook na intensief industrieel wassen.’

TenCate Protective Fabrics - Industrial Safety