News

16 September 2014

Duits energieconcern EnBW kiest voor twee TenCate Tecasafe® Plus-weefsels

Het Duitse energieconcern EnBW heeft voor de veiligheidskleding van circa 7.000 van haar medewerkers gekozen voor twee TenCate Tecasafe® Plus-weefsels. Bescherming en draagcomfort gaven in de beoordeling de doorslag.

Energie Baden-Württemberg AG (EnBW) is het op twee na grootste energiebedrijf in Duitsland. Het concern heeft bijna 20.000 medewerkers, verdeeld over circa 200 vestigingen in voornamelijk Baden-Württemberg. In Karlsruhe staat de hoofdvestiging. Een kleine 7.000 medewerkers beschikt sinds kort over kleding op basis van TenCate Tecasafe® Plus. Het gaat om medewerkers van het elektriciteits- en gasnet, thermische en conventionele centrales en herwinbare energie. Basis voor die nieuwe veiligheidskleding: TenCate Tecasafe® Plus XL9300 voor de buitenlaag en XL9240 voor de binnenlaag van de voorzijde en armstukken; deze beschermen de meest kwetsbare lichaamsdelen.

Passende werkkleding hoort daarbij. Belangrijkste criterium: de bescherming, daarna het draagcomfort. Tenslotte moeten de medewerkers hun kleding ook willen dragen. Daarnaast zijn levensduur en prijs belangrijk. Verantwoordelijk voor de beslissing over en aanschaf van veiligheidskleding is het PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) -team. Het is aangesteld door de directie en heeft de bevoegdheid de PBM-standaard te bepalen en persoonlijke beschermingsmiddelen aan te schaffen. Op grond daarvan is een concernstandaard tot stand gekomen.
Reiner Weiß en Elke Wetz zijn twee leden van het PBM-team. Uitgangspunt in Duitsland bij het nemen van beschermende maatregelen is de TOP-procedure, leggen zij uit: technisch, organisatorisch en persoonlijk. Risico’s probeer je in eerste instantie te voorkomen of beperken door technische maatregelen. Daarbij kun je denken aan preventie, bescherming van machines en geluidsreductie. Is dit niet (meer) mogelijk, dan overweegt men organisatorische maatregelen (vloerbelijning, waarschuwingsborden en bewegwijzering). In derde instantie treft men persoonlijke beschermingsmaatregelen en -middelen.

Contactpersoon
Een belangrijke rol bij deze aanbesteding speelde Dietmar Rohrbach. Hij is salesmanager & end-usemarketmanager Centraal-Europa van TenCate Protective Fabrics. Hij kwam met een innovatieve oplossing en was gedurende het hele traject aanspreekpunt voor Reiner Weiß en Elke Wetz. ‘Er gaat niets boven dit persoonlijke contact’, stellen zij. ‘Hij informeert ons ook over nieuwe zaken. Een brochure is niet nodig. Wij vertrouwen op wat hij zegt. Wij voelen ons dan ook uitstekend begeleid.
TenCate Protective Fabrics - Industrial Safety